Jom
ke DaPuR=>J
hehehe....wink—wink—wink??*
Rasa
boring??
Tak
ade keje nak buat?? Haaaaaa.....jom kite ke segmen ke Jom Ke DaPuR bersama saya
yang tak berapa nak pandai masak ni...ha ha ha J(perasan la pulak)..tapi tak pe,,,kita
kongsi resepi yang kite tau,,,simple dan mudah,,,wink..wink*
RESIPI
LAKSA PENANG.....
Bahan-Bahan:-à
Laksa
1 kg( kalo nak lebih pom boleh,, xder masalah pom)J
Kuah
laksa:-
Ikan
1 kg ( tak kisah ikan pape pon cth ikan selar,ikan kembong etc)J
Bunga
kantan
Belacan
Cili
kering
Bawang
merah
Bawang
putih
Daun
kesum
Garam
Gula
Ajinamoto
or MSG
Asam
keping
Timun
Cili
api
Salad
Bawang
India
Nenas
Cara
membuat:à
*mula-mula,
rebus ikan bersama asam keping, letak garam sikit sebab nak bagi rasa...kalo
tak nak letak pom tak pe sebab ikut keselesaan,..
*lepas
tu,,lepas ikan dah masak,toskan dan asingkan isi ikan dengan tulang,,isi ikan
tu boleh blander atau kisar sampai hancur...tulang ikan jangang dibuang
yer,,tapi patahkan jadi kecik2 dan kisar...kemudian, tapis dan tuangkan ke
dalam periuk bersama dengan isi ikan tadi....
*lepas
tu,,kisar bawang putih, bawang merah, cili kering, cili api( untuk rasa pedas)
dan belacan...kemudian kisar dan campurkan bersama ikan yang telah dikisar
tadi.
*kacau
perlahan-lahan dan biarkan api dalam keadaan sederhana. Kemudian, masukkan
bunga kantan yang telah dipotong, asam keping, dan daun kesum. Selepas itu,
masukkan garam, gula dan ajinamoto secukup rasa.
*sementara
menunggu kuah laksa, potong salad, nenas, bawang, cili api,telur untuk
dihidangkan bersama laksa pinang tersebut.
Apabila kuah sudah masak dan bolehlah dihidangkan...selamat mencuba !J
PUDING
KAREMEL @ GULA HANGUS !J
Bahan-bahan
Susu
pekat secawan
Telur
8 biji
Susu
sejat secawan
Sedikit
air
Sesudu
esen vanilla
Sedikit
gula(untuk karemel)
Cara-cara:-à
*Untuk
karemel
-mula,
ambil loyang dan panaskan,,,kemudian
goreng puding tadi sehingga warnanya keperangan dan kekuningan, semasa
menggoreng api hendaklah sederhana..apabila diyakini gula sudah cair @
keperangan,, sejukkan..
*Cara
adunan puding
-Mula
sekali, pecahkan kesemua telur tadi dan kacau hingga sebati
-kemudian,
masukkan secawan susu (jika hendak manis, boleh lebihkan), secawan susu sejat,
sedikit esen vanilla untuk kurangkan hanyir, dan air...kacau sehingga sebati...
-selepas
itu, apabila sebati,,tuangkan ke dalam loyang yang berisi karemel.
-setelah
itu, bolehlah di masak dengan mengukus sehingga masak. Puding mengambil masa
untuk masak antara 30-45 minit....
SELAMAT
MENCUBA~J
DONUT
Bahan-bahan
~tepung
gandum 1 kg...
~gula
kastor
~sedikit
garam
~2
sudu besar marjerin
~sedikit
minyak masak
~yis
@ ibu roti
~sedikit
garam
~setengah
cawan air panas
~susu
tepung
Cara
membuat:à
~mula-mula
J, masukkan
tepung gandum bersama susu tepung dalam loyang,marjerin dicairkan dan kemudian
gaulkan bersama tepung tadi.
~selepas
itu, air panas dicampurkan bersama sesudu garam, yis @ibu roti, dan campurkan
ke dalam doh tadi dan gaulkan............
~kemudian
masukkan minyak dan gaulkan lagi....
~doh
dibiarkan kembang atau dibiarkan dalam 30 minit...
~lepas
tu,,bila doh dah kembang, buangkan angin doh tu (dengan cara menumbuk doh
tersebut atau pape cara pom boley jer,,,heheJ)....
~doh
tersebut dibulatkan kecil-kecil, dan dibentukkan...boleh digoreng dan apabila
masak, gaulkan dengan gula kastor tadi..lepas tu,,,silalah menikmati...sesuai
untuk hidangan pagi dan petang,,,,,mudahkan..:)J
KEK
COKLAT KUKUS...
Ban-bahan:-à
Secawan
serbuk koko
Secawan
gula kastor
2cawan
tepong gandum
Secawan
susu pekat
Secawan
susu sejat
Secawan
minyak masak
Secawan
air panas
Sesudu
esen vanilla
2biji
telur
Cara
membuat
-firstly,,ayakkan
tepong gandum, sebuk koko, gula kastor...
-next,
campurkan susu sejat, susu pekat,esen vanilla, telor dan kacau sehingga sebati..
-selepas
itu, bahan yang diayak tadi dicampurkan bersama dengan adunan yang telah
sebati...kacau sehingga sebati..
-kemudian,
masukkan, minyak dan kacau sehingga minyak tidak timbul.....kemudian masukkan
air panas.. kacau sehingga semuannya sebati dan tuangkan ke dalam loyanh untuk
di kukus,,,,
-masa
untuk mengukus mengambil masa selama 45 minit...
-apabila
masak,,boleh lah dihias mengikut kreativiti
masing-masing,,,,sekian...wassalamm........*___*J
No comments:
Post a Comment